Българския женски отбор раздели  6-14 място на Световната Шахматна Олимпиада, но

...
Българския женски отбор раздели  6-14 място на Световната Шахматна Олимпиада, но
Коментари Харесай

България в топ 10 на женския шах

Българския женски тим раздели  6-14 място на Световната Шахматна Олимпиада, само че по спомагателни индикатори зае 9-то място с 16 т.- 7 победи, 2 ремита и 2 загуби.

В индийския апетит Ченай от 29 юли до 9 август взеха участие  160 женски тима от целия свят. Олимпийски първенец при дамите е Украйна с 18 т.,следвани от Грузия също с 18 т., а трети останаха Индия.

Нашите девойки в състав Нулгюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова,Виктория Радева и Белослава Кръстева  се показаха повече от почтено, защото всички те са безспорни дебютантки на подобен висок форум  и не се стреснаха от партитите си със международните сили. Те бяха сложени под № 15 в стартия лист по ЕЛО, само че това не им попречи да играят повече от ужасно! Те могат да съжаляват, че изпуснаха да победят Украйна /едната загуба бе от тях с 1,5-2,5/ като и в двете изгубени партии девойките стояха по-добре на дъската, само че напрежението и класата на двете международни шампионки в украинския състав – сестрите Мария и Ана Мизачук си оказаха въздействие.

Момичетата ни бяха един от най-младите тимове на първенството  и 10 дни преди Олимпиадата не бе ясно дали изобщо ще заминат- нямаше отпуснати средства, нямаха визи,самолетни билети.

Докато другите тимове по това време бяха на лагери, водеха подготовка и към този момент бяха с ушити тоалети и спортни екипи, селекционера ни Петър Арнаудов се занимаваше с обезпечаване на средства, визи и така нататък

Момичетата умерено могат да се нарекат „ Шахматен капитал на България “ и в една естествена конюнктура на идната Олимпиада имат всички шансове за орден.

Зад нас останаха страни като Германия, Франция,Холандия, Испания,Израел,Гърция….На предходната Олимпиада през 2015 година тима ни се класира на 15-то място.

Само след седмица девойките на лични разходи би трябвало да заминат за присъединяване на Европейско състезание за дами в Прага.

Доста по-лошо е представянето на мъжкия ни тим, който отпътува в много пробен състав-без нито един от водещите ни гросмайстори.

Момчетата заеха 63-то място със 6 победи и 5 загуби. Олимпийски първенец при мъжете е тима Узбекистан с 19 т.,следван от Армения 19 т., а трети останаха Индия 2.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР